יציבה
יציבה הינה תחום שאצל רוב האנשים הינו בלתי מודע לחלוטין, אך עם אנשים היו יודעים עד כמה באופן בלתי מודע היא משחקת תפקיד מכריע בבריאות, בהרגשה ובאיך שאנשים אחרים תופסים אותנו היא היתה באה היישר לקדמת המודעות.
יציבה הינה בעצם איך שאדם מחזיק את גופו בעמידה ובישיבה.
יציבה טובה מאפשרת את היתרונות הבאים:
עומס מינימאלי על האיברים התומכים. כשהיציבה מרושלת יהיה עומס רב על מפרקים מסוימים שיוביל לכאבים ודלקות.
פעילות אופטימאלית לאיברים הפנימיים. כשהגוף מאורגן נכון, כל האיברים הפנימיים כדוגמת הכבד, הקיבה והריאות "יושבים" באופן בריא במקומם ותפקודם אינו נפגע. יציבה לא נכונה גורמת ללחץ על האיברים הפנימיים וכתוצאה מכך הם יתקשו "לשחק" את תפקידם. לדוגמא: אדם בעל יציבה מרושלת שכתפיו "מושלכות" קדימה יפעיל לחץ על ריאותיו והן לא יוכלו להתמלא באוויר כפי שהן צריכות. כתוצאה מכך נשימתו של אדם זה תהיה שטחית, הסרעפת תתנוון והוא יסבול מסטרס.
מצב רגשי טוב. תחשבו איך היציבה שלכם נראית כשאתם עצובים? הכתפיים שמוטות, הגב כפוף והמבט אל הרצפה. לעומת זאת כשאתם שמחים בדיוק ההפך. הגוף משפיע על הנפש, ולכן כשאתם מתקנים את היציבה שלכם המצב הרגשי שלכם משתפר, וגם אתם צפויים לשיפור ביחס שאתם מקבלים מהסביבה-דבר שישפר את מצבכם הרגשי עוד יותר.
הוצאה מינימאלית של אנרגיה. יציבה לקויה יוצרת קומפנסציה ( פיצוי). איבר אחד גוזל כמות מוגזמת של אנרגיה מהגוף על מנת לפצות על האיבר שאינו מוחזק כהלכה. לדוגמא אדם שהגב שלו חלש במיוחד, שרירי החזה, הבטן והרגליים יצטרכו לספוג את החולשה הזאת ויגזלו המון אנרגיה. יציבה טובה הינה הרמונית וגורמת לגוף להתנועע בקלילות וללא הוצאה אנרגטית מיותרת.
יציבה המאפשרת התמדה לאורך זמן. כשאין עומס מיותר על המפרקים( אין קומפנסציה) ועל האיברים הפנימיים, שכתוצאה מכך מתפקדים היטב, הגוף יכול לתפקד יותר זמן ואנו יותר אנרגטים.
יכולת לצאת ולהכנס ממנה בקלות ובמהירות. יציבה טובה הינה מצב שהשלד מאוזן באופן מושלם. לכן שתי הפונקציות של השרירים קיצור וההארכה (כוח וגמישות בהתאמה) מבוצעות בזמן הקצר ביותר ומאפשרות מהירות תגובה טובה.
אסתטיקה. יציבה טובה נראית הרבה הרבה יותר טוב. אדם עם יציבה מרושלת יראה מוזנח, חלש, כאילו החיים גמרו עליו. לעומת זאת אדם בעל יציבה טובה יראה חזק, חד, מתמודד עם החיים היטב ומשיג את מה שהוא רוצה.
לאחר שהבהרתי את היתרונות המרכזיים של יציבה טובה, בואו נהיה מעשיים ונראה מה אפשר לעשות כדי לשפר אותה.
הכלל הוא שהגוף יכול להשפיע על הנפש והנפש על הגוף, לכן אנחנו נפעל בשתי המישורים על מנת ליצור יציבה מעולה.
הדבר הראשון שאפשר לעשות הוא להתחיל לבצע תרגילי חיזוק והגמשה לגב, לבטן, לרגליים, לאגן, לכתפיים, לטרפז, לקרקעית האגן ולסרעפת. ברגע ששרירים אלו יהיו בנויים נכון הם "יחזיקו" את השלד הרבה יותר טוב והיציבה תשתפר מאוד. חוץ מזה תרגילים אלו ישפרו מאוד את הבטחון העצמי שלכם, את תחושת המסוגלות ויתנו לכם הרגשה טובה של להיות אדם חזק. תחושות אלו אוטומטית ישפרו את היציבה שלכם.
השנה ביצעתי תרגיל ארגוני מדהים ששיפר את היציבה שלי מאוד. רשמתי את כל המטלות שהשארתי פתוחות, ופשוט סגרתי אותן אחת אחרי השנייה בזמן קצר ביותר. הדבר גרם לי לשיפור מיידי ביציבה והרגשת שחרור מדהימה בעמוד השדרה. העומס שיש לנו בחיים גורם ליציבה כפופה, הוא נאגר בעמוד השדרה (שאוסף בתוכו את כל הכבלים של מערכת העצבים). בצעו את התרגיל כמוני, תעיפו את כל המטלות הבלתי גמורות ותראו איך היציבה משתפרת מיידית.
התחילו לתרגל יוגה. יוגה הינה שיטה מדהימה לשיפור התנועתיות והמודעות. בנוסף היא גורמת לשיפור אדיר ביציבה. הסוג שאני ממליץ עליו הוא אשטאנגה. אך כל אחד יכול להתנסות בסוגים השונים ולבחור את המתאים לו ביותר.
הטיפ האחרון למאמר זה הינו טיפול בנפש. הטראומות שעברנו בחיים משאירות אצלנו מטענים וגורמות ליציבה לקויה. ברגע שתסירו מעליכם מטענים תראו איך באופן אוטומטי היציבה משתפרת. איך מסירים את המטען? אני ממליץ על שיטה קסומה שנקראת אודיטינג. תבדקו אותה.
מאת איציק אלון, מאמן ומרצה פיזי מנטאלי.